Cache i vår nya hostingmiljö med fokus på WordPress

För att förstå hur cache funkar bör ju vi ha lite bakgrund.

När en klient ansluter till en site för att hämta en sida så ska det ju skyfflas en massa filer och göras databasanrop. om det är flera klienter som ansluter och dessutom samtidigt så belastas på webbserver och databasserver av dessa anrop.

Eftersom dessa anrop oftast är ”samma” eller lika så vore det ju onekligen smidigt om vi kunde ge samma svar, då vi vet svaret redan, lite snabbare. Det är där cache kommer in i bilden. Page cache.

Så vilka plugins installerar vi åt våra kunder i vKube för cache? (Nedanstående gäller för managed WordPress images)

Nginx Helper

Det här pluginet behöver du för att rensa cache, eller att cache automatiskt rensas när du uppdaterar ett objekt, tex ett blogginlägg. Dessutom rensar pluginet Redis Cachen också.

Om du tar bort inlägget så går det inte rensa cachen smidigt. Du kan installera pluginet utan problem.

Redis Object Cache

Ett beständigt objektcache för back-end som drivs av Redis. Stöder Predis, PhpRedis, HHVM, replikation, klustring och WP-CLI.

Mest för info, pluginets settings kan man i alla fall se om man är ansluten och att redis fungerar.

Viktigt att tänka på

Om du skapar extra devslotar så har du inte cache igång som standard, det kan va bra att veta, det är först när siten är en productionslot som cache är igång. Våra utvecklare har nu funktioner för att kunna slå på och av detta under tex en halvtimme för test.

Felsökning cache

Det är här det börjar bli spännande. Om du startar från början i VAIA hosting så brukar det inte vara några problem, det är oftast inte någon som stoppar in en massa extra plugins för cache i början och sidan går snabbt redan från början, annat är det om du migrerar med hjälp av oss eller själv din site till VAIA hosting.

Vad är rekommendationerna för dig som flyttar din site till VAIA Hosting?

  1. inaktivera alla tidigare cacheplugins och ta bort dom
  2. inaktivera alla säkerhetsplugins och ta bort dom (Går att lägga till sedan)
  3. Provkör först för att kolla prestandan.

Sen då?

För att kolla om pagecache (FastCGI) är igång kan man köra curl eller kolla i devtools i webläsaren. Tryck ctrl+shift+I för att checka detta. Bilden nedan illustrerar en Cache HIT som visar att det fungerar. Om du får en BYPASS kan det bero på att du är inloggad. Om du får en MISS kan du behöva undersöka vad som är fel.

Glöm inte köra/testa två ggr på samma sida så att cache har möjlighet att läsas in gång 2.

Check med curl:

curl -I -X GET http://www.example.com/ | grep -i "HTTP/\|Cache\|Cookie"

Om du har några frågor eller vill ha en genomgång av din site, tveka inte att höra av dig kollar vi upp den!