Google Chrome börjar med varningar för osäkra siter

Tillhör du skaran som fortfarande kör http och sin webbplats okrypterad? Då kommer du och dina besökare på din webbplats att få en varning från och med oktober i webbläsaren Google Chrome.

Om du har tjänsten Google Search Console idag (hette tidigare webmaster tools) och har kopplat en eller flera webbplatser till tjänsten kan du i dagarna ha fått en avisering, eller ett mail om just detta. Du behöver inte vara orolig över det här meddelandet eller tro helt plötsligt att din webbplats ska vara utsatt för risk. Det här är helt enkelt en del i en kampanj från Google att uppmärksamma just säkerhetsfrågan. Det handlar framförallt om formulär, eller ställen där du vill ha input från din webbplats besökare. Så fort någon skriver någonting på din hemsida och väljer att skicka data så skickas det aningen i klartext eller krypterat. Om det krypteras är det ju förstås bra, eller mycket bra tycker Google just för att vi ska vara måna om vårt data.

Utdrag ur meddelandet från Search Console

Till ägaren av http://dindomän.se

Från och med oktober 2017 visas varningen INTE SÄKER i Chrome (version 62) när användare skriver in text i ett formulär på en HTTP-sida och för alla HTTP-sidor i inkognitoläge.

Följande webbadresser på din webbplats innehåller textinmatningsfält (till exempel < input type=”text” > eller < input type=”email” >) som utlöser den nya varningen i Chrome. Granska dessa exempel för att se var varningarna visas och på så vis kunna vidta åtgärder som skyddar användarnas data. Listan är inte fullständig.

http://exempelurl.dindomän.se
http://exempelurl2.dindomän.se
osv

Den nya varningen är del av en långsiktig plan för att markera alla sidor som visas via HTTP som Inte säker.

Google skriver mera om https här

Hur kan vi hjälpa dig med detta?

Vi har stöd för gratis ssl genom lets encrypt och har i tidigare inlägg skrivit om detta. Du kan naturligtvis kontakta oss om du vill ha hjälp med detta!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du delta i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *