Olika anledningar att ha Google Search Console

Om du har en modern webbplats idag kopplad till din verksamhet är det viktigt att ha lite koll på den. Ibland har man inte alltid koll eftersom du trots allt har en verksamhet att sköta. Sådana gånger är det bra att ha aktiverat lite verktyg som kan ha kollen åt dig Google Search Console (tidigare webmaster tools) är ett sådant!

Google Search console logo

Googles verktyg Search Console

Det här är ett mycket bra verktyg som du kan anpassa och koppla till din webbplats. Verktygen finns på adressen https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=sv och det är helt gratis att använda. Med den här tjänsten från Google så får du reda på följande:

  • Vilka sökord använder besökare på Google sök för att hitta din hemsida
  • Hur många visningar hade din sida vid ett specifikt sökord
  • Hur många klick hade du
  • Hur snabbt går din webbplats
  • Har din webb stöd för AMP (dvs snabba mobila sidor)
  • Vilka länkar till din webbplats
  • Är sidan indexerad hos google?
  • Finns det några resurser som är blockerade?
  • Genomsökningsfel
  • webbplatskartor

Säkerhetsvarningar och problem

Här kan verktyget verkligen vara till din hjälp eftersom du inte alltid har stenkoll på din sajt kan du ju vara bra om du får en avisering eller varning om någonting verkar mysko med din site. Nu senast har vi observerat webbplatser som har version 4.9.3 av WordPress och lider av den beklagliga ”kan inte uppdatera sig själv – buggen” får ett snällt e-postmeddelande av Search Console teamet där dom uppmanar dig som webbplatsansvarig att faktiskt logga in på din hemsida och uppdatera manuellt.

Utöver dessa snälla uppmaningar så får du också besked om din site hackats eller gör någonting annat misstänkt, då är det verkligen dags att ta sig en titt på siten!

Har du inte Search Console idag skulle jag rekommenderar att du skaffar den tjänsten! Om du känner dig minsta osäker kan du kontakta oss så kan vi förstås hjälpa dig med detta!